Ruská ekonomika sa nachádza v recesii, tvrdí MMF

30.04.2014 Celý región

Moskva 30. apríla (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) výrazne znížil svoju prognózu rastu ruskej ekonomiky v tomto roku. Jedným z hlavných dôvodov je odlev kapitálu pre ukrajinskú krízu. Ruská ekonomika sa podľa fondu aktuálne nachádza v recesii. Informovala o tom agentúra Reuters.

MMF očakáva, že ruský hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok zvýši len o 0,2 %, povedal dnes v Moskve šéf delegácie fondu v Rusku Antonio Spilimbergo. Fond pôvodne počítal s tempom rastu na úrovni 1,3 %. Podľa Spilimberga odlev kapitálu z Ruska tento rok dosiahne 100 miliárd USD (72,33 miliardy eur).

Medzinárodné sankcie uvalené na Moskvu pre ukrajinskú krízu majú negatívny vplyv na ruskú ekonomiku a ohrozujú investície. MMF môže ešte viac znížiť prognózu rastu v tomto aj budúcom roku, v ktorom fond ráta s 1-% rastom, uviedol Spilimbergo.

Podľa šéfa delegácie MMF sa ruská ekonomika aktuálne nachádza v recesii. "Ak rozumiete recesiou dva kvartály negatívneho rastu, potom sa Rusko nachádza v recesii práve teraz." HDP Ruska sa v 1. štvrťroku znížil a Spilimbergove slová naznačujú, že v 2. kvartáli očakáva ďalší pokles. Spilimbergo dodal, že vyriešenie ukrajinskej krízy by výrazne znížilo neistoty v ruskej ekonomike.
 

Vyberte región